Onbewuste positieve en negatieve gevoelens

30 september 2019

De avond in Valencia is gevallen, de temperatuur nog steeds heerlijk warm en de hele familie zit al op het terras als ik iets later bij hun aanschuif. Er staat wijn, bier en lekkere cocktails op het tafeltje wanneer de ober vraagt wat ik wil drinken. Een wit wijntje lijkt me lekker, maar dat witte wijntje komt maar niet. Anderen om ons heen schenkt hij vrolijk met alle gemak alcoholische dranken in en mij slaat hij over. Tot het moment dat ik dorstig naar hem kijk en hij beseft dat hij mij vergeten is.

Zijn ogen en mond gaan wagen wijd open, zijn wenkbrauwen omhoog, haalt diep adem, zijn hand doet hij voor zijn mond en deinst iets naar achteren met een kreet van “Oelala! No no no! Schudt met zijn hoofd en rent de bar in. Nog sneller dan dat de barman naar binnen rende komt hij met de witte wijn fles en een glas naar buiten. Zet het glas op het tafeltje en schenkt een te grote glas wijn in. Het wijnglas zit driekwart vol! Tuurlijk hebben mijn lach en woorden “More, more, more!” geholpen. Maar zijn manier van doen maakt het dat deze pijnlijke vergissing een positief gevoel geeft. In plaats van dat zijn lichaam naar achteren leunt, staat hij voorover. Ook mijn lichaam is naar voren gekomen. En we lachen naar elkaar.

We deinzen de hele dag naar achteren of komen naar voren. Het is een ritmische beweging die we niet alleen tijdens een gesprek maken. Ook wanneer we: eten, voorwerpen zien of achter de computer gegevens uitwerken beweegt ons lichaam naar voren of naar achteren. Als we iets interessant vinden of een positief gevoel ervaren komen we naar voren. Onze hersenen vinden het gevoel dat vrij komt wanneer we iets positiefs ervaren zo fijn, dat ze er onbewust voor zorgen dat je lichaam dat positieve gevoel nog meer kunt voelen. Je lichaam beweegt naar het object dat dit positieve gevoel teweeg brengt.

Als iets naar, negatief of walgelijk is heeft je brein de neiging om zich ervan af te keren. Je lichaam wil van het voorwerp, de situatie, de woorden of de persoon weg en maakt in het brein een stofje aan dat ons een negatief gevoel geeft. Dat weggaan zien we terug in het naar achteren leunen, stappen of bewegen. Van die aardige ober kregen we, later op de avond, een drankje van het huis. Een klein glaasje gevuld met een wit alcoholisch drankje met kaneelpoeder erover heen gestrooid. Ik ben voor veel in, maar dit drankje is nou niet mijn favoriet! Ik trek een zuur gezicht en deins al zittende naar achteren. Ondanks dat ik mijn gezicht in een plooi probeerde te houden kan iedereen zien dat dit drankje voor mij niet lekker was!

Door deze onbewuste bewegingen van ons lichaam verraden we onze positieve en negatieve gevoelens.

Isabelle van de Nadort

Reacties

Lichaamstaal doornemen

Lees Non-verbaal Verwoord