Subnavigatie

Verraden ogen wat je denkt?

 

Ogen leggen veel bloot, als je maar weet waar je op moet letten...

Wat er in je om gaat, kunnen ogen maar moeilijk verbergen. Ze laten zien wat je gedachten en gevoelens zijn. Wanneer iemand je bijvoorbeeld een lastige vraag stelt, ga je diep nadenken. Je ziet dan in de ogen dat de pupillen groter worden. Net als bij een spons waarvan de holtes groter worden om veel water in de spons te trekken, kruipt de informatie die je wilt weten als het ware in je brein door je oog.

Wanneer we blij en gelukkig zijn, sprankelen onze ogen. Ze geven glans. Maar ook doffe ogen zeggen veel. Wat er gebeurd met je oog wanneer je de waarheid niet vertelt, huilt, verliefd of blij bent kun je zien in en rond het oog. Hoe het oog staat, naar welke richting je ogen kijken of hoe de oogspieren zich samentrekken. Ogen kunnen je emoties niet verbergen en laten de waarheid zien in elke situatie.

Ogen geven de werkelijkheid aan. En die werkelijkheid laat NonVerbaaltje in onderstaande filmpjes van de lichaamstaal van het oog zien.

Trump en Biden, wat zijn jullie verschillen groot!

Oooh Trump waarom keek je geen enkele keer in de camera, ik had je indrukwekkende ogen graag gezien. Ook al is Biden een stuk ouder, zijn ogen gaven mij een warm gevoel. En dit gevoel geeft mij meer sympathie ook al strijden jullie vol passie!

Biden, ik zou graag willen weten of het door je jarenlange levenservaring komt dat je het effect van elkaar in de ogen kijken beter weet dan Trump? Of is je vertelt dat onderzoek aangetoond heeft dat zinvol oogcontact maken met degenen met wie je communiceert meer; geloofwaardigheid, betrouwbaarheid, empathie en misschien nog belangrijker sympathie vergroot. Oogcontact maakt ons zelfs sociaal bewuster en empathischer.

En Trump, weet je niet dat het omgekeerde, het vermijden van oogcontact, iemands perceptie van je gezelligheid en emotionele intelligentie kan ondermijnen. Beste Trump het brengt je in diskrediet. En nog het ergste; het beeld van je is versterkt dat je meer om jezelf geeft en weinig tot geen empathie hebt. Ooh Trump, waarom keek je niet even in die mooie camera….

Maar dit principe geldt niet alleen voor debatten en op de televisie, dit principe geldt in elk gesprek, op elk moment en in elke context.

Zinvol oogcontact maken met wie je in gesprek bent geeft je meer positieve waarde dan je op het eerste gezicht zou verwachten.

NonVerbaaltje                                                                      

                                      

 

Beweeglijke ogen naar rechts

Kritisch kijkt Elianne van Rens, civiel- en strafrechter in Den Haag, naar Coen Verbraak. Haar grote ogen helpen haar lichaamstaal beter te kunnen lezen. Diep kijkt Elianne in Coen zijn ogen. Nauwkeurig neemt ze de vraag in haar op. Rustig stromen woorden door haar pupillen naar binnen. Gefixeerd op zijn vraagstelling. Opsomming van gerechtelijke dwalingen doen haar blik veranderen.

Het beeld van de Schiedammerpark-moord ziet Elainne weer voor zich als ze naar rechts boven kijkt. Stellig kan ze alles terug halen. Even hoort ze geluidsfragmenten wanneer haar ogen naar rechts in het midden gaan. Onbewust sturen haar oogspieren mij in haar beleving. Hoe zou het eruit hebben gezien, hoe zou ze het gehoord hebben? En als Elianne rechts naar beneden kijkt, 'praat' ze even met haar zelf. Onze ogen vertellen waar onze woorden vandaan komen. Dwalend langs beelden, geluiden en dialogen met jezelf.

NonVerbaaltje

Obama en Willem Alexander lichamelijke afwijzing

Uwe Majesteit Koningin Máxima, waar is je spontane stralende lach, vol mooie rimpels rond je ogen en mond?.... Zelfs in deze lach staan je mondhoeken naar beneden…….. vertrek je geen spier in de seconden die volgen…..nieuwsgierig bekijk ik jullie ontmoeting..... nog even en ik begrijp wat je wilt verbergen….. je gekruiste benen van hem weggedraaid…. uwe Majesteit Koning Willem Alexander, wat zijn je onbewuste verlangens?.... Wil je weg?.... Maar waarom?.... President Obama geeft nog een kleine opening: zijn linkervoet wijst naar je toe…. al jullie gebaren lijken rustig, zonder enige emotie….. ik zie hoe gespannen jullie benen tegen elkaar drukken….. vergroot zelfcontact….. getrooste aanrakingen door jullie dijbenen……. waarom willen jullie jezelf geruststellen?.... Waarin voelen jullie je bedreigd?.... Wat wil je veiligstellen?..... Máxima, verstijft, verkrampt, ik zie hoe je lippen een lach proberen te maken…. Kaken gespannen op elkaar… je gladde huid verraadt je…. je zucht is duidelijk…. spanning is voelbaar… zo tastbaar als het knipperen van de ogen van Obama en Willem Alexander…. Gezichtsvelden worden snel gewist….mmm Máxima, kon je ze maar ontladen.....

NonVerbaaltje

Wenkbrauwen Epke Zonderland

Epke, is het je euforie…. is het je onbevangenheid?.... Je wenkbrauw die me bij elk woord naar je toe trekt…. die extra aandacht wordt bevestigt als je de mooie rechterlijn boven je ogen omhoog gaat….. ik luister naar je woorden die je benadrukt….. en zie hoe moeilijk je de oefening vond door het fronsen van je gedachten. De samentrekking van je spieren die je wenkbrauwen naar elkaar toe brengen….Ohh, Epke, laat me dansen op je wenkbrauwen…..

NonVerbaaltje