Griep, een zieke lichaamstaal

23 januari 2020

Ik heb pijn, dit keer geen reuma-pijn maar Trochander majorpijn. Een pijn scheut aan de zijkant van mijn heup. Lopen gaat een beetje, zitten is verschrikkelijk, het enige dat helpt is liggen in een Griekse houding met een kussen tussen mijn benen. Door de pijn die ik heb en de beperkingen die ik ervaar, is mijn creativiteit helemaal weg. Het lijkt wel alsof mijn hersenen in de automatische piloot denken en het complexere denkvermogen in de steek laat.  

Ik ben niet de enige met dit probleem. Terwijl ik op de bank lig zie ik op LinkedIn een filmpje voorbij komen van een vrouw die ondanks dat ze de griep heeft toch een interview afneemt. Deze vrouw, die normaal gesproken energiek en enthousiast is, komt nu wat slomer over. Haar gezicht sprankelt niet, de intonatie is vlak en haar uitdrukking is wat versuft ook al heeft deze dame zich mooi opgemaakt en heeft ze zichzelf nog voor het interview opgepept. Ze haalt alles uit de kast om zichzelf goed neer te zetten. Ondanks deze inspanningen is haar frisheid, enthousiasme en gevatheid weg. Hoe komt het toch dat als je ziek bent, je lichaam je communicatie en lichaamstaal zo in de steek laat?

Als je pijn hebt, ergens last van hebt of als een virus je lichaam binnenkomt, maakt het verdedigingssysteem van je lichaam kleine eiwitten (cytokinen) los. Deze cytokinen controleren je lichaamstemperatuur en sturen signalen naar je brein om je lichaam te helpen het probleem op te lossen. Net als bij een virusscan op je computer. Als er een virus op je computer is ontdekt dan geeft de computer dit signaal af en verhelpt eerst dit probleem met als gevolg trage verbindingen. In een gezond lichaam scheidt je lichaam een bepaald hoeveelheid dopamine af dat ervoor zorgt dat je energie hebt en een goed gevoel ervaart. Dopamine zorgt voor jouw motivatie. Wanneer je ziek bent of ergens last van hebt wordt er minder dopamine afgegeven waardoor je humeur en gedrag beïnvloed wordt. Je wordt moe, neerslachtig, depressief en je motivatie veranderd. Door de dopamine heb je minder energie in je lichaam zodat je rust neemt en je lichaam zich helemaal kan focussen op je beter maken.

Bij de geïnterviewde vrouw zag je aan haar hele lichaam dat haar lichaam niet aan stond. Haar lichaam was te druk bezig om weer gezond te worden. Hierdoor kwam ze slomer en suffer over. Maar ook haar grote hersenen lieten haar in de steek. Haar denkvermogen had niet genoeg energie gekregen om adequaat te kunnen reageren.

Ons lichaam houdt zich maar met een paar dingen bezig, overleven en voortplanten! Het gaat mij nu om het eerste doel, overleven. Telkens beïnvloed jouw lichaam jou door de overlevingssignalen die ze afgeeft. Bij ziekte is de overleving goed zichtbaar en zien we een vermoeide blik, zweten, rillen of een pijnlijk gezicht zoals bij mij. Je lichaam voelt zich ook aangevallen door bijvoorbeeld woorden, voorwerpen of intonatie als jouw normen en waarden worden aangetast en geven dan overlevingssignalen af. Wanneer je een gesprek moet afronden omdat je een andere afspraak hebt beweegt je lichaam onbewust al naar de deur omdat je waarde om op tijd bij je klant te komen onder druk komt te staan. Of wanneer je tijdens een vergadering iets niet fijn vindt zal je lichaam naar achteren bewegen. Zo komt je lichaam voor jouw normen en waarden op of je nu ziek bent of gewoon gezond.

Isabelle van de Nadort

Reacties

Lichaamstaal doornemen

Lees Non-verbaal Verwoord