Wat doen we met het neurologische effect van handen schudden nu het coronavirus dit zakelijke gedrag bedreigd?

19 maart 2020

Steeds meer bedrijven hebben hun veiligheidsmaatregelen verscherpt nu het coronavirus Nederland heeft bereikt. Ziekenhuizen, bedrijven en instellingen schudden geen handen meer. En juist dat handen schudden heeft een belangrijke functie.

Handen schudden       

                                            

De hand wordt geschud als ontmoetingsgebaar. Je stelt je voor of je heet iemand welkom. Toch zit er meer in deze aanraking dan dat je op het eerste gezicht zult denken; door het aanraken van de ander komt na ongeveer 3 seconden het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon staat bekend als het knuffelhormoon en zorgt ervoor dat we milder en toegankelijker naar elkaar zijn.

 

Als we geen handen meer schudden en zakelijk aanraken ‘verboden’ wordt, helpt oxytocine je niet om alvast benaderbaar te zijn. Toch kunnen we bij elkaar een ander gunstig hormoon laten vrijkomen.

 

In de ogen kijken

 

Als je geïnteresseerd in de ogen van je zakenpartner kijkt en dat telkens opnieuw doet als jouw blik de zijne kruist dan komt het liefdeshormoon fenylethylamine vrij. Dit hormoon is een krachtige stimulator voor genegenheid waardoor jullie beide toegankelijker en milder naar elkaar zullen zijn.

 

Als we niet de handen kunnen schudden, maar wel het neurologische effect willen behouden zijn de ogen een waardevol instrument!

Isabelle van de Nadort

Reacties

Lichaamstaal doornemen

Lees Non-verbaal Verwoord