Angstige ogen en lip bijtende bewegingen

16 augustus 2020

Het is hartje zomer en wij liggen met ons zeiljacht in het oude haventje van Stavoren. De meiden hebben verkoeling gezocht bij de vis-fontein aan de overkant. Het is 34 graden en ons zonnescherm achter in de kuip beschermd ons tegen de warmte. Achter ons komt een zeiljacht aanmeren. Vijf stoere mannen leren van de zeilinstructeur hoe je op een groot schip moet zeilen. Eenmaal aangemeerd gaan ze ergens in dit stadje wat eten en drinken.

Van boord stappen is bij één van de mannen een handeling dat iets wat klungelig gaat. Vastklemmend aan de zij-stag probeert deze man een beetje houvast te hebben om de sprong met zijn rechter been te wagen. Nog net voordat zijn rechter voet de kant haalt blijft hij met zijn linkervoet aan de reling hangen en driegt tussen wal en schip te vallen. Maar gelukkig ziet hij de bolder op de kader voor zich staan en klampt zich hier aan vast.

Ik vind het knap hoe de instructeur deze landrot tot een zeeman opleidt. Maar vooral hoe de instructeur de man zelf zijn angsten laat overwinnen. Bij terug komst van het etentje en waarschijnlijk heeft deze landrot zich ook de moed ingedronken, arriveren ze weer bij het schip. Mijn grote held, de landrot, staat als enige nog aan wal. Zijn ogen worden groter, hij bijt op zijn onderlip en staat zenuwachtig heen en weer te wiebelen. Hij vind het zo eng dat ook zijn benen nu beginnen te trillen van angst. Met een diepe zucht schraapt hij alle moed bij elkaar en met een grote stap stapt hij aan boord, klampt zich weer vast maar dit keer aan de bakstag en is duidelijk opgelucht dat hij het nu heeft gehaald.

Wanneer je ergens bang voor bent laat je dit als eerste zien met je ogen, je ooglid trekt zich een beetje terug waardoor je ogen groter worden en meer waar kunnen nemen. Dit is van groot belang! What you see is what you get…. En dat geld helemaal wanneer je angstig bent. Je wilt zoveel mogelijk informatie tot je nemen om de juiste keuze te kunnen maken. Vroeger in onze oertijd had je deze reactie nodig om te kunnen beoordelen of je moet vechten of vluchten. Dit doe je onbewust. Met zijn onderlipbijt laat hij een beetje van zichzelf zien. Je tong, mond en tanden liggen vlakbij het gebeid in je brein waar jouw motorische deel licht opgeslagen. Wanneer je op je lip bijt tijdens spanning verraadt dat van jou dat je brein al bezig is met een moeilijke beweging. In dit geval aan boord stappen.

Ik vind het knap dat een man die blijkbaar zoveel angst heeft om aan of van boord te stappen, toch zeilles neemt om het zeemansvak te leren.

Isabelle van de Nadort

Reacties

Lichaamstaal doornemen

Lees Non-verbaal Verwoord