Vergrootte mannenpupillen

6 juli 2021

Het is bewezen dat mannen grote pupillen van vrouwen aantrekkelijk vinden, maar wat als de pupil in grootte toeneemt tijdens een gesprek. Zijn pupillen een voorspelling voor hetgeen waar jij je aangetrokken tot voelt? En hoelang blijft zo'n emotionele reactie zichtbaar?

Afgelopen week namen wij deel aan de Friese Zaken Trophy waar Carla Boonstra en ik voor het eerst in de elektrische auto VW ID.3 mochten rijden van Friesland Lease in Drachten. Wij waren verbaasd over de snelheid van optrekken, de navigatie die je zelfs onderin je voorruit kunt uitlezen, maar waar we vooral verrast over waren; hoe goed wij met elkaar konden praten. Geruisloos toerden we door het Friese landschap heen. Met een big smile en voelden ons op en top Trophy-rijders.

Voor en achter ons reden mooie zeldzame en dure auto's. Porsche's, Tesla's, Alfa Romeo's, noem maar op en daar tussen onze bolide. We zagen vooral mannen en jongens langs de kant van de weg foto's maken. En telkens hadden deze jongens en mannen één ding gemeen; vergrootte pupillen.

Ik had al eens gelezen dat handelaren in Perzische tapijten de prijs opdreven wanneer de klant zijn/haar pupillen vergrootte. Deze handelaren spelen in op het feit dat de pupil verwijdt als reactie op aangename prikkels. Laat een man een reeks foto's van landschappen zien en wissel dit af met een plaatje van een aantrekkelijke vrouw, en zijn pupillen worden zichtbaar groter. Bij vrouwen treedt dit effect op bij het zien van een aantrekkelijke man én bij baby's. En niet alleen politieke voorkeuren worden weerspiegeld door de grootte van de pupillen, ook aantrekkelijke woorden of onderwerpen.

Deze emotionele vergroting van de pupil is ten minste dertig seconden zichtbaar en was heel goed waarneembaar bij al die mannen en jongens langs de kant van de weg. Elke keer wanneer je met iemand praat kun je door deze pupil-reactie zien waar diegene van houdt, wat hij/zij wel of niet wil en waar hij/zij zich tot aangetrokken voelt. Dit alles nog voordat diegene het wel of niet zelf vertelt. Zowel zakelijk als prive is dit een handig hulpmiddeltje tijdens elk gesprek.

En zo zagen Carla en ik dat mannen zich niet alleen aangetrokken voelen bij het zien van een mooie vrouw, maar waar mannen ook echt van houden zijn; bijzondere snelle en mooie auto's.

Isabelle van de Nadort

Reacties

Lichaamstaal doornemen

Lees Non-verbaal Verwoord