Emoties waarnemen

27 februari 2025

In een ogenblik belangrijke emoties waarnemen doen we allemaal, maar herkennen we ook andere emoties die op dat moment ervaren worden?

Friese zaken had een sportieve en inspirerende bijeenkomst georganiseerd waarbij we eerst werden meegenomen door Douwe de Vries van Sven Kramer Academy over de visie en aanpak van deze bijzondere schaatsschool Hun ultieme droom is dat ieder kind voor zijn of haar 12e jaar minimaal één keer het plezier van schaatsen heeft ervaren. En tuurlijk deed ik mee aan de schaatsclinic. Met mooie oefeningen van één van de trainers werd onze techniek verbeterd. Vol enthousiasme begon ik aan de clinic. Het was gezellig, prikkelend en mijn doorzettingsvermogen werd uitgedaagd en daar ging het mis, aan het eind van de clinic slalommend met één been om de pionnen heen, was voor mij een brug te ver. Mijn schaats ging een andere kant op dan ik wilde, verloor mijn evenwicht en viel achterover op het ijs. Een doffe plof volgde. Mijn helm priemde zich in mijn achterhoofd toen ik op het harde ijs belande. Om me heen verzamelde mijn medeschaatsers waaronder Tiny Dijkstra van Business Development Friesland die zag dat ik de schrik in mijn ogen had staan..

Emotie overspoeld ons en maakte duidelijk wat ik nodig had, bij schrik zie je grote wijde ogen en wenkbrauwen omhoog en naar elkaar toe staan. Deze kenmerken vielen direct op na mijn val. Toch hebben we vaak meerdere emoties die we tegelijk ervaren en ook op het gezicht zichtbaar zijn.

In de techniek wenkbrauwen bij emoties; focussen we op emoties waarbij de wenkbrauwen geactiveerd zijn. Het gaat om de plotselinge verandering van de wenkbrauwen en niet de repeterende beweging, want wenkbrauwen laten nog meer dingen zien, zoals het accentueren van woorden of geven een kijkje in je persoonlijkheid.

Techniek wenkbrauwen bij emoties

De eerste twee weken kijk je alleen naar de beweging van de wenkbrauwen bij mensen om je heen. Elke dag probeer je een half uurtje zonder oordeel bewegingen van de wenkbrauwen te beschrijven. Je kijkt of ze in het midden/aan de binnen- of buiten kant omhoog of naar beneden gaan.

Na de eerste twee weken noteer je bewegingen van de wenkbrauwen en welke emotie hier bij hoort.

Boosheid: wenkbrauwen zijn omlaag en naar elkaar toe. Fronsen.
Verdriet: Opkrommen van de binnenste hoeken van de wenkbrauwen.
Vrees: De wenkbrauwen zijn omhoog en naar elkaar toe.
Verbazing: De wenkbrauwen staan omhoog. Ze hebben een ronde boog.
Walging: De wenkbrauwen zijn omlaag.

Als je dit elke dag minstens een half uur doet heb je na ongeveer drie maanden jezelf getraind om onbewust op wenkbrauwen te letten. Wanneer je een emotie goed wilt duiden heb je aan alleen de informatie van de wenkbrauwen niet genoeg, je kunt je daarna op bijvoorbeeld de mond concentreren.

De schrik in mijn ogen gaven weer wat ik voelde, de bezorgdheid van mijn medeschaatsers hielp mij weer overeind en proosten we bij de borrel op de goede afloop!

Fotografie; Chiel Hoekstra van Branding in beeld

Met vriendelijke groet,

Isabelle van de Nadort

Reacties

Lichaamstaal doornemen

Lees Non-verbaal Verwoord