Lichaamstaal lezen valt nog niet mee, want voor je het weet heb je een lach of gebaar verkeert begrepen en dan kun je net als de presentatoren van Op1 de lach verkeerd interpreteren. En wat als zo'n vergissing tijdens onderhandeling, verhoor, tijdens werving/selectie of salesgesprekken gebeuren. Is dit te voorkomen? En hoe kun je de juiste interpretatie waarnemen?

Om lichaamstaal goed te kunnen begrijpen is het belangrijk om te weten waar bewegingen vandaan komen...

"Komt de beweging voort uit ons dierlijke brein (reptielen- en zoogdierenbrein|) of stuurt het mensenbrein de beweging aan? En hoe ontstaan reacties? Als je weet waar de beweging haar oorsprong heeft, kun je iemands reactie beter lezen zonder dat er ruis ontstaat. Ruis ontstaat als de taal van het lichaam niet goed geïnterpreteerd wordt. De reactie krijgt dan een onjuist label..."

Citaat uit het boek 'Lichaamstaal lezen' geschreven door Isabelle van de Nadort

 

Net als bij mensen is bij chimpansees aan de uitdrukking van het gezicht af te lezen hoe ze zich voelen en in welke emotie ze zich bevinden. Het blootleggen van tanden kan bij chimpansees drie soorten emoties aangeven: boosheid, angst of blijdschap. Als een chimpansee iets ondeugends doet, dan vertoont hij dezelfde grijns die Ismail Ilgun ook vertoonde. Die grijns is een zenuwtrekje van spanning dat diepgeworteld in ons gedrag zit. Het is een oer-uiting om aan te geven dat hij aardig gevonden wil worden.

Hoe kun je ervoor zorgen dat jij zelf geen ruis maakt in de interpretatie van lichaamstaal. Door allereerst je waarneming te verhogen, maar ook de expressie in de juiste context te plaatsen en onbewuste- van bewuste gebaren te kunnen onderscheiden.

Wanneer de presentatoren van Op1 de meeste boodschappen van Ismail hadden gelezen, hadden ze gezien dat Ismail gespannen was en deze grijns zijn ongemak blootlegde. Hoe je de lichaamstaal van je gesprekspartner goed kunt waarnemen leg ik uit middels het rimpeleffect.

Lichaamstaal waarnemen, het rimpeleffect

Eén van de methodes om je waarneming in lichaamstaal te verbeteren.

Meer over het rimpeleffect...